A fiatalság forrása – Az öt tibeti jógagyakorlat

Az 5 tibeti rítust ajánlott napi rendszerességgel csinálni :)  A gyakorlatsor 5 ún. rítusból áll, ezeket a meghatározott sorrendben, kezdetben rítusonként 3x, majd hetente 2-vel emelve az ismétlésszámot, 5x, 7x stb kell végezni. Egészen addig, amíg a 21 ismétlésszámot el nem sikerül érni. Fontos, hogy mindig figyeld a tested jelzéseit, és ha valami nem esik jól, akkor csökkents az ismétlésszámon.

Az 1. rítus: 

Az első rítus egy speciális technika, amely a forgó mozgásnak köszönhetően ösztönzi a test energiaáramlását.

A gyakorlat:  Állj vállszélességű terpeszállásba, karjaidat emeld oldalsó középtartásba, és kezdj el forogni az óramutató járásának megfelelő irányba. Az első alkalommal 3 kört írj le, majd hetente emeld az ismétlésszámot kettővel. A gyakorlat közben nézz ki egy pontot, és próbáld rajta tartani a tekinteted, így nem szédülsz meg.

A gyakorlat végeztével állj meg, tenyereidet illeszd egymáshoz a mellkasod előtt, és koncentrálj a hüvelykujjaidra néhány másodpercig.

Jótékony hatásai:
A gyakorlat javítja a vérkeringést, erősíti a kart, növeli a csakrákon átáramló energiát, jótékonyan hat a visszérre, a csontritkulásra és a fejfájásra. Rendszeres végzésével segít beindítani a fiatalodás folyamatait.

A 2. rítus: 

Feküdj hanyatt, kezeidet tedd a tested mellé, tenyérrel lefelé. Belégzésre emeld fel egyszerre mindkét lábadat nyújtva és a fejedet is, álladat szorítsd a szegycsonthoz. Kilégzésre engedd vissza a lábaidat és a fejedet is. Kezdetben ismételd 3x a gyakorlatot, majd hetente emeld kettővel az ismétlésszámot.

A gyakorlat végeztével feküdj lazán tartott karokkal és lábakkal, közben lélegezz lassan, egyenletesen.

Jótékony hatásai:
A 2. rítus erősíti a pajzsmirigy, a mellékvese, a vese, a belek, az emésztőrendszer, a nemi szervek és a mirigyek működését. Hozzájárul a menstruáció és a klimax kellemetlen tüneteinek enyhítéséhez. Jó hatással van a vérkeringésre, a légzésre, erősíti a szívizomzatot, a rekeszizmot és javítja a nyirokrendszer működését. Enyhíti a láb és a nyak merevségét és gyorsítja a csakrákat is.

A 3. rítus: 

Térdelj a jógaszőnyegre, a testedet tartsd egyenesen, lábujjaiddal támaszkodj a talajon. Tenyeredet tedd a fenekedre, a fejedet hajtsd előre és fújd ki a levegőt. Belégzésre hajtsd hátra a fejed és hajolj hátra. Kilégzésre vissza. Ismételd 3x, majd a csípődet hátratolva ülj a sarkadra, homlokodat pihentesd a tenyereden.

Jótékony hatásai:
Az előző gyakorlathoz hasonlóan a 3. rítus gyakorlatai is jótékony hatással vannak a a pajzsmirigy, a mellékvese, a vese, a nemi szervek, a prosztata és a méh működésére. Erősíti a hasat, a rekeszizmot, enyhíti a hát feszültségeit és mélyíti a légzést. Rendszeres gyakorlása javítja az általános közérzetet és az erőnlétet.

A 4. rítus: 

Ülj nyújtott lábú ülésbe, a lábfejeid legyenek kb. vállszélességben egymástól. Felső tested legyen egyenes, kezeidet tedd a csípőd mellé, ujjaid nézzenek előre. Fújd ki a levegőt és hajtsd előre a fejed. Belélegzés közben emeld a csípődet és hajtsd hátra a fejedet. Ismételd háromszor.

A gyakorlat végeztével húzd fel a lábad, hajolj előre és kezeidet pihentesd a lábaidon.

Jótékony hatásai:
A 4. rítus erősíti a pajzsmirigy működését, az emésztőrendszert, a nemi szerveket, a mirigyeket és a vér- és nyirokrendszert. Erősíti a hasizmot, a szívizmot, a rekeszizmot, a combot, a karokat és a vállat. Jó hatással van a nyak, váll, csípő és a térd ízületi gyulladásaira vagy csontritkulására. A gyakorlat serkenti az immunrendszer működését, növeli az energiaszintet.

Az 5. rítus: 

Hasalj le, majd a kezeidre támaszkodva, hasadat lenyomva hajtsd hátra a fejed, közben fújd ki a levegőt. Szívd be a levegőt és a csípődet megemelve emelkedj fel. Ismételd háromszor, majd a sarkadon pihenve, kezeidet a földön előrenyújtva pihenj.

Jótékony hatásai:
A gyakorlat fiatalítja a pajzsmirigy, a mellékvese, a vese, az emésztőrendszer szerveit, javítja a nemi szervek és a mirigyek működését. Serkenti a vér- és nyirokrendszer működését, stimulálja az immunrendszert, ösztönzi a mélyebb légzést, energiával tölt fel, növeli az életerőt és felgyorsítja a csakrák működését. Tisztítja az arc- és orrüregeket, javítja a belek és az emésztés működését, ízületi gyulladás és csontritkulás esetén is nagyon hatékony.

Nézd végig a videót segítségképpen! Ne tartsd vissza magad, még kezdd el ma! :)

Az öt tibeti rítus – videóval